Domowe lody z blendera zawsze się udają. Biorę proste składniki, a lody mają smak jak z najlepszej cukierni
Uwielbiam lody w każdej odsłonie. Często robię domowe sorbety oraz lody na bazie śmietanki kremówki, serka mascarpone i mleka skondensowanego. Ostatnio poznałem sposób na ekspresowe w przygotowaniu lody z blendera, które zachwycają bogatym smakiem i aksamitną konsystencją.
Porada: jeżeli chcesz przygotować lody bananowo-czekoladowe lub inne lody z blendera, musisz wcześniej zamrozić owoce. Powinny one mrozić się minimum 3-4 godziny. Pamiętaj, że do przygotowania lodów możesz wykorzystać zapasy mrożonych owoców z lodówki. Jeśli więc jakieś zalegają w twojej zamrażarce, wykorzystaj je do tego przepisu.
Jak zrobić lody bananowo-czekoladowe z blendera?
Przepis na lody bananowo-czekoladowe z blendera jest banalnie prosty i uwzględnia mrożone banany, niewielką ilość śmietanki kremówki lub mleka oraz gorzką czekoladę. Do lodów tych możesz również dodać orzechy i naturalne kakao. Przepis ten łatwo modyfikować, zastępując banany innymi owocami (koniecznie mrożonymi) oraz np. białą czekoladą i pistacjami.
Wskazówka: przygotuj wszystkie składniki lodów z blendera przed rozpoczęciem miksowania. Przystąp do łączenia składników tuż przed podaniem deseru. Jeżeli chcesz przygotować lody bananowo-czekoladowe na później, to możesz dodać nieco więcej śmietanki, przełożyć zmiksowane banany z dodatkami do pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Od czasu do czasu pomieszaj lody w czasie mrożenia, ale nie schładzaj ich zbyt długo, bo staną się bardzo twarde.
Przepis: Lody bananowo-czekoladowe z blendera
To świetny pomysł na pyszne lody ze zdrowych i wartościowych składników, które każdy ma w domu.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 4 godz. 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 400 w każdej porcji
Składniki
- 4 duże banany
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 110 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka miodu
- 2/3 szklanki orzechów nerkowca
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówBanany obierz, pokrój na cienkie plasterki, rozłóż na tacce i wstaw do zamrażalnika na 3-4 godziny. Do przygotowania lodów z blendera idealnie nadają się dojrzałe banany z brązowymi plamkami na skórce. Jeżeli robisz lody z bardzo słodkich bananów, to możesz zrezygnować z dodawania miodu. Śmietanę kremówkę schłodź w lodówce. Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni i drobno posiekaj. Gorzką czekoladę (opcjonalnie czekoladę mleczną lub białą) połam na mniejsze kawałki i posiekaj.
- Łączenie składnikówWyjmij zamrożone banany i przełóż je do misy blendera kielichowego lub malaksera. Dodaj schłodzoną śmietankę kremówkę, uprażone orzechy, miód oraz czekoladę.
- MiksowanieZmiksuj składniki na jednolitą, gładką masę. Wystarczy 5 minut miksowania, aby cieszyć się smakiem domowych lodów. Gotowe lody są gęste i bez problemu można je formować w kulki za pomocą specjalnej łyżki do lodów. Jeżeli lody wydają się „blade” lub chcesz, żeby miały intensywny czekoladowy smak, to możesz dodać 1 łyżkę naturalnego kakao.
Lody z blendera podawaj w pucharkach lub wafelkach do lodów. Możesz udekorować deser kawałkami czekolady, świeżych bananów i posiekanymi orzechami.
Rada: polecam robić przerwy w miksowaniu podczas przygotowywania lodów bananowo-czekoladowych – zbyt słaby blender może się przegrzać i spalić. Lody możesz podawać od razu po ich przygotowaniu (to jedna z największych zalet tego przepisu) lub przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i wstawić do zamrażarki.
Lody bananowo-czekoladowe z blendera w wersji wegańskiej
Możesz przygotować wegańskie lody bananowo-czekoladowe z blendera, zastępując śmietanę kremówkę śmietaną roślinną lub mlekiem kokosowym, migdałowym bądź sojowym. Sprawdź również, czy gorzka czekolada, którą chcesz wykorzystać, nie zawiera dodatku mleka krowiego.
Korzystając z powyższego przepisu, możesz również przygotować lody z blendera o innych smakach. Doskonale smakują tradycyjne i wegańskie lody truskawkowe, malinowe, mango oraz jagodowe. Aby wzbogacić smak deseru, możesz dodać mleko skondensowane, masło orzechowe lub krem czekoladowy.